Zorg je naast je baan voor een ziek familielid of vriend? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. Die combinatie kan best lastig zijn. Wat kan je daarbij helpen?

Praat met je leidinggevende en collega’s
Misschien praat je op je werk liever niet over je zorgsituatie. Toch is het belangrijk om dat wel te doen. Daardoor begrijpen je collega’s en leidinggevende waarom je later komt of waarom je vaak moe bent. Zo kun je ook samen naar oplossingen zoeken.

En zie je op tegen het gesprek met je leidinggevende? Bedenk dan van te voren goed wat je wilt zeggen en welke oplossingen je zelf ziet. Kijk voor tips op de website van MantelzorgNL.

Verlofregelingen voor mantelzorgers
Als werkende mantelzorger kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen: calamiteitenverlof, kort- en langdurend zorgverlof. Elke werknemer heeft hier recht op, omdat het wettelijke regelingen zijn. Wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken of voorwaarden staan. In dat geval gaat de cao boven de wettelijke regeling, ook als de cao nadeliger is.



Meer over verlofregelingen voor mantelzorgers op de website van MantelzorgNL

Flexibel werken
Het kan ook helpen om je werktijden aan te passen of minder uren te werken. De Wet Flexibel Werken regelt deze mogelijkheid. Dit betekent dat je het recht hebt om hierom te vragen bij je werkgever. Je werkgever kan dit echter wel weigeren. Kijk voor de voorwaarden op Rijksoverheid.nl.

Wegwijzer: Hoe combineer je werk en mantelzorg?
Wil jij weten hoe jij werk beter met mantelzorg kunt combineren? Doorloop dan de wegwijzer op MantelzorgNL en krijg informatie afgestemd op jouw situatie.

Meer weten?
Neem contact op met de gemeente via 140522 of per mail postbus@meppel.nl.

Zie ook