Mijn vriendin heeft last van een biopolaire stoornis. Waardoor zij regelmatig terugvalt in buitensporig drankgebruik. Maar juist dan zoek ik haar op en dat waardeert zij enorm.

Het leven met een psychische stoornis is zwaar en niet geaccepteerd. De dalen zijn zo diep en de pieken kunnen erg hoog zijn. De dalen uiten zich in het niet meer willen leven of het niet begrepen worden. En de pieken uiten zich in zich extreem goed voelen of uitzonderlijk veel geld uitgeven.

Buitensporige uitgaven zijn geen uitzondering en kunnen weer voor diepe dalen zorgen. Een vicieuze cirkel kan het worden en is het vaak. Zij hebben aandacht nodig en afleiding. Zoek eens wat vaker iemand in een soortgelijke situatie op en neem ze eens mee de stad in, naar de bioscoop of een museum.
Ze genieten dubbel en staan zo wat meer in het leven omdat het veelal moeilijk is om een baan te behouden. Werkgevers heb meer begrip voor deze ziekte en kijk naar de goede kanten die een medewerker met zich meebrengt. De juiste begeleiding helpt. Stimuleren en motiveren dat zijn de kernwoorden en dan komt er een hoop goeds. En vooral ook de proffesionele begeleiding blijven bezoeken en de benodigde medicatie slikken. Sterkte maar vooral ook veel plezier voor allen die helpen te leven.