JE BENT NIET ALLEEN, GEEF NOOIT OP

Dit waren de woorden tijdens het ziekbed van mijn man.
Juni 2000 kreeg hij plotseling te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. 7 soorten kanker werd zijn lot. De onmacht en het ongeloof maakten ons gezin kapot. Volgens de huisarts had hij alleen een flinke longontsteking. Alleen de specialisten concludeerden iets anders en de boosheid was onbegrijpelijk. Tijdens zijn ziekbed, van 21 weken kon en hadden we gelukkig veel te bepraten. Niet over wat er ging gebeuren? Maar de zorg voor Joop. Hoe verder betreft zijn achtergelaten gezin. Toen we het onderwerp kinderen hadden besproken keek hen me aan, En? Hoe ga jij het doen in de toekomst? Ik voelde de pijn en liet ook mijn tranen de vrije loop. Jaren waren wij samen en hadden veel verdriet die we samen konden delen. Keek hem aan en zei, Joop ik heb maar één wens die ik ooit hoop waar te maken. Laat horen was zijn overtuigende woord. Dat klinkt nu weer in mijn oren wanneer ik dit opschrijf. Kijk zei ik, Corry, (mijn zus) is ook aan kanker gestorven. Je weet, jullie hadden een grote en liefde volle band. Ja, zei Joop omdat we toevallig op dezelfde dag jarig waren? En dat haar zoon Martin toevallig ook op dezelfde dag als onze Anita jarig is? Toeval bestaat niet Joop, antwoordde ik. Ik legde hem uit dat ze allebei de diagnose kanker te horen hadden gekregen van de artsen. Met de gevolgen van dien. Ik zei kijk nu eens naar ons, de kinderen in een leeftijd van 17-19 jaar. Toen Henny (mijn zwager) Cor bijstond tijdens haar ziekbed, stond hij ook zonder hulp. Hij moest het met zijn gezin zien te redden. Nu ik wens dat ik ooit de gelegenheid krijg om voor deze mensen en hun naaste familie iets mag betekenen. Want ik zie nu dat er in 25 jaar nog steeds niets is veranderd. De patiënt staat vooraan en de naasten worden aan hun lot overgelaten. En als je toevallig grote kinderen hebt, ontvang je geen persoonlijke steun.
Ik ga een stichting oprichten waar ik deze doelgroepen kan bijstaan in moeilijke tijden.
Hij keek me aan en zei: Goed zo, vind het een goed plan. Maar je moet me beloven dat je de stichting dan STICHTING SAMEN-STERK gaat noemen. Want alleen wij weten dat wij samen erg sterk zijn. Na Joop's overlijden kon ik in 2003 met bevende hand en een briesje van aanwezigheid, mijn handtekening bij de notaris onder de akte van mijn stichting zetten.
Heb veel mensen kunnen bijstaan in moeilijke tijden. Heb twee diploma's behaald om nog meer doelgroepen bij te staan. Zo kon ik in 2005 mijn stichting uitbreiden met als doel, alle doelgroepen die hulp nodig mochten hebben, bij ons konden aanmelden. Mensen bijstaan in moeilijke tijden geeft je doorsettings kracht. Hoop en veel liefde. Elk jaar organiseren wij voor onze doelgroepen een ontspanning middag. Waar men kennis kan maken met andere doelgroepen of lotgenoten. Iedereen verheugt zich erop. Leuke middag met veel plezier ook voor kinderen van alles te doen. Gezelligheid voor jong en oud. En als klap op de vuurpijl de gratis Vakanties die men kan winnen. Begrip en steun geven aan mensen geeft je een doorzettingsvermogen om door te gaan. In het al 7 jarig bestaan heb ik veel verdriet en onmacht meegemaakt van mijn doelgroepen. Nu vragen de mensen zich wel eens af, Hoe ik dit allemaal kan en doe. Maar de naam van de stichting verklaart een heleboel. Ondertussen heb ik vrijwilligers in dienst die mij bijstaan, en zo kunnen wij een heleboel doelgroepen helpen in de gehele Achterhoek. Via de mail en via internet ontvang ik vele vragen van mensen die ook hulp willen. Zo kwam ik 6 jaar geleden mijn maatje tegen. Via een oproep op alle prikborden van Nederland vroeg ik steun voor een cliënt van mij, die al 100 dagen in het ziekenhuis lag. Ik had een actie op touw gezet om haar te verrassen met een heleboel kaartjes. (een groot succes het waren er 987). Een Heer uit Heer schreef mij terug met de volgende zinnen. Zeg juffie, je staat na een paar uur al op top niveau. Als u het goed vindt. Zal ik de kritieke mededelingen op mij willen nemen. Want ik heb u website gelezen en heb veel waardering voor wat u allemaal doet.
Zo heb ik een close band met die Heer uit Heer opgebouwd. Hij is me Maatje in goede en slechte tijden en geef hem tot op heden nog steeds mijn steun in al zijn problemen die hij heeft en heb gehad. Zo ziet u maar. Je bent nooit Alleen, Geef niet op! Je hebt altijd iemand nodig die je Steunt, Liefde geeft. En er altijd is als je zelf eens verdriet mee maakt.