De geschiedenis van het extreem arme Zimbabwe laat zich niet gemakkelijk in enkele woorden beschrijven. Al sinds mensenheugenis zijn de economische, sociale en culturele verhoudingen in dit land bijzonder complex. Politiek gezien is Zimbabwe niet alleen uiterst instabiel, maar vooral ook zeer corrupt.

Het is dan ook begrijpelijk dat veel hulporganisaties en individuele hulpverleners zich niet wagen aan Zimbabwe of zich voortijdig terugtrekken uit dit land. Na een reeks van pittige studies kozen de uit Oss afkomstige Marijke en Ronald weloverwogen voor dit ontheemde land. Zij zagen hartverscheurende taferelen en werden gegrepen door de aanblik van zo veel kwetsbare, ontheemde kinderen. De situatie van de weeskinderen die hier leefden in erbarmelijke omstandigheden stond mijlenver af van het beeld dat Marijke en Ronald hadden over hoe kinderen behoren op te groeien. En juist dát was het wat hen sterkte in de motivatie om binnen 4 maanden stichting IMBA op te richten. IMBA betekent: thuis.

Met hun studie op zak hadden deze twee jonge, Osse mensen een riant leven kunnen leiden. Toch kozen zij er voor om hun kennis en kunde in te zetten voor de meest kwetsbaren in een chaotische samenleving. Marijke en Ronald zijn ervan overtuigd dat zij alleen op deze manier een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de leefomstandigheden voor deze kinderen. De twee Osse Rotaryclubs zijn hen daarbij graag behulpzaam. Vooral ook omdat het project door zijn kleinschaligheid niet wordt bedreigd door de instabiele situatie van het land.

Oss voor Imba als Rotary initiatief
In 2009 besloten de twee Osse Rotaryclubs om zich sámen in te zetten voor één gezamenlijk project. Daarbij viel de keuze op Stichting IMBA Children's Home; een kleinschalig woon-, leer- en werkproject in Chitungwiza in Zimbabwe.

Oss kent twee Rotaryclubs: de 'Rotaryclub Oss', en de daaruit voortgekomen 'Rotaryclub Oss-Maasland'. Samen tellen de twee clubs zo'n 90 leden. Daarmee zetten al behoorlijk wat mannen en vrouwen uit een rijke variatie aan beroepen hun schouders onder het project Oss voor Imba. De Osse clubs maken deel uit van Rotary International met als motto, ‘Service Above Self’. Een sterk onderlinge ‘Fellowship’ en een gemeenschap met inhoud en de inzet voor internationale serviceprojecten, kenmerken Rotary dat wereldwijd.1,2 miljoen leden telt.